Coming soon

Következő túra: Nagyerdei séta, Téli tábor - Dinnyés

2010. november 25., csütörtök

Katalin napi kirándulás- Bánki arborétum és tájház


Katalin nap alkalmából tegnap a Bánki tájház és arborétum csodálatos vidékét fedeztük fel Katával. Debrecentől alig 10km-re, az erdőspusztákon található 15ha-os szépen felépített, izlésesen karban tartott területről van szó. Debrecenből a Létavértes irányába közlekedő távolsági buszokkal, illetve a 49, 49I és a 30, 30Y számozott járatokkal lehet kijutni.

(Vekeri elágazásig, onnan gyalog kb 500m)
A belépő megváltása elött gondoltuk felkeresünk egy geoládát a GCERDP-t, ami a tájház parkolójával szemben, egy kidölt fenyő alatt leledzett. Hohó micsoda egyszerűség! csupán kell keresni egy kidőlt fenyőt, és benyúlni alá. Jaj mi kis naívak. Találtunk kidölt fenyőt, nem egyet, legalább 15-t. Mindegyik alá benyultunk, semmi. És még egy kutya is ránk ilyesztett, de támadni már nem volt kedve. Már éppen feladtuk volna, amikor Őrmester szerint pontosan a ládára áltam. Kb. 3cm-t tévedett. Nagy nehezen, de meglett. ajándék csere, logolás, és széles vigyorral irány a kerítés másik oldala. Bent kedves néni fogadott bennünket, befizettük a fejenként 500Ft-os belépőt, majd elmélyültünk a látnivalók rengetegében. A helyi mezőgazdasági eszközöktől az Erdőspuszták erdőgazdálkodásán át, Debrecen város történelmén keresztül a régebbi korok emlékei és a környék főbb élőlényei mind-mind képviseltették magukat a kiállításon.
A tájház után az arborétum tavacskája mellett megebédeltünk, majd körbejártuk a látogatható részeket. Hideg volt, de a nap sütött, és igazán szép színekben pompázott a vidék, így megérte fagyoskodni kicsit. Mikor nagyon fáztunk, játszottunk egy kicsit Őrmester beépített játékaival, elsősorban a GekoSmack-el, ami igazán viccesre sikerült. Útba ejtettük a kilátót is, de sajnos nem láttunk túl messze, hiszen a kilátó teteje alig van magasabban mint a fák legfelső ágacskái. Viszont a felhők közül kiszűrődő napsugarakra igen szép rálátásunk nyílt. Végül táblákon olvasgatva ízelítőt kaptunk a tüzifák sorsáról, valamint a helyi erdőtársulásokról, majd elindultunk hazafelé. Meg kell mondjam, jól esett végre kicsit kiszabadulni a szobám egyhangú szürkeségéből. Ki is fárasztott a jólevegő.
Hamarosan valami nagyobbszabásúba szeretnék belevágni. Ha minden jól megy December elején bár barátommal elutazok Aggtelekre egy hétvégére túrázgatni. Már ki is néztem vagy 30km-nyi utat...
Most pedig mint mindig, képek és videó. Mert így kerek az élet.





PANORÁMÁK 1 2 3 4 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése